V Česku skrachoval veľký obchod s tovarom pre deti Babypark

15.03.2014 Celý región

Praha 15. marca (TASR) - V Česku končí jeden z najväčších obchodov so značkovými vecami najmä pre dojčatá a batoľatá.

Spoločnosť Babypark, ktorá v susednej krajine prevádzkuje e-shop a tri veľké predajne v Prahe a Brne, podala sama návrh na konkurz. Necháva za sebou nezaplatené účty za vyše 30 miliónov korún (1,10 milióna eur). Jeden z obchodov už vypratala, uviedol dnes na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes (MF DNES).

Konateľ firmy Rudolf Vorhagen v návrhu na konkurz ako dôvod úpadku uvádza nezvládnutý manažment a dlhotrvajúcu hospodársku stagnáciu. Poslednú ranu podľa neho uštedrilo spoločnosti oslabenie koruny. Za zlou situáciou vidí aj nesprávne vedenie bývalého konateľa Marka Ruschera, ktorý skončil vlani v máji a založil si vlastný obchod. Obviňuje ho napríklad z nevýhodných nájomných zmlúv.

Babypark patrí holandskej firme M. J. M Van Tuijn, ktorá vlastní v Česku aj spoločnosť Libfin. Tá je oficiálnym dovozcom napríklad kočíkov alebo sedačiek do auta. Za rok 2011 mala táto firma obrat 78 miliónov Kč. Koniec Babypark tak môže znamenať veľké komplikácie pri reklamáciách napríklad kočíkov.

MF DNES požiadala konateľa spoločnosti Babypark o vyjadrenie k situácii, ale odpoveď zatiaľ nedostala.

Babypark pôsobí v Česku od roku 2000 a od samého začiatku väčšinou neplnila povinnosť vyplývajúcu zo zákona o účtovníctve a nezverejňovala údaje o svojom hospodárení. Ešte v piatok (14.3.) však fungovali e-shop aj webová prezentácia spoločnosti bez zmienky o hroziacom konkurze.
 

Vyberte región